12 TARINAA - 5. TARINA, Yksinäisyys

Sirpan tarina


 
12 tarinaa, My Day Spa, punainen risti ystävä palvelu
 

Tässä on Sirpa, 

Sirpa on 88 -vuotias sotaveteraanileski ja entinen yrittäjä. Hän lopetti työnteon kokonaan vasta 80-vuotiaana. Sirpa on asunut yksin omakotitalossa siitä asti kun hänen miehensä menehtyi 10 vuotta sitten. Sirpalla on kolme lasta, mutta he asuvat kaikki hyvin kaukana. Hänellä on muutama aktiviteetti kuukaudessa, esimerkiksi veteraanien tapaaminen, sekä Punaisen ristin kautta ystävä Sointu. Yksi tyttäristä käy Sirpan luona, mutta vain noin kerran kuussa pitkän välimatkan takia. Väliin jää paljon aikaa yksin, ilman ihmiskontakteja.

Arman Pohjan tähden alla dokumenttisarjan jakso kotihoidosta herätti ajatuksen, että haluaisimme löytää 12 Tarinaa - hyväntekeväisyys kampanjaamme yksinäisen henkilön. Suomessa on paljon vanhuksia, joiden ainoa ihmiskontakti/kosketus on esimerkiksi kotihoito, kaupan kassa tms 💔, joten otimme yhteyttä Punaiseen ristiin ja kysyimme heiltä voisiko ystäväpalvelun kautta löytyä meille henkilö. Sieltä löysimme Sirpan.

(Hemmottelupaketti on toteutettu ennen Koronaa.)


Kävin Sirpan kotona tekemässä kasvohoidon, käsihoidon ja päähieronnan sekä vein kestokassissamme luonnonkosmetiikan ihonhoitotuotteita. Saapuessani paikalle Sirpa oli leiponut pöydän pullolleen tarjottavaa minulle ja hänen Punaisen ristin ystävälleen, Soinnulle.

 
My Day Spa Kauneuskeskus, verkkokauppa, 12 tarinaa, hyväntekeväisyys
Sirpa ja SPR ystävä Sointu

Sirpa ja SPR ystävä Sointu

 
 

Halusimme järjestää vielä jonkin aktiviteetin lisäksi. Sirpan toiveena oli teatteri-ilta Soinnun kanssa, jotta hän voisi kiittää vuosia kestäneestä ystävyyssuhteesta ja avusta. Tarjosimme heille liput Kansallisteatteriin Jukka Puotila Show´hun, johon kuului myös illallinen.

 
Jukka puotila Showssa, kansallisteatterissa

Jukka puotila Showssa, kansallisteatterissa

Jukka Puotila Show, 12 tarinaa My Day Spa
 

Sirpan positiivinen asenne teki suuren vaikutuksen. Hän kuluttaa aikaansa huolehtimalla omakotitalostaan pääosin yksin, kasvihuoneessa puuhaillen, kynttilöitä valmistaen, ja naapureille leipoen. Muutama vuosi sitten hän kiipesi vielä itse katolle pudottamaan lumia, mutta uskoi lopulta muita jotka kielsivät häntä enää kiipeämästä katolle. Sirpa perusti miehensä kanssa yhteisen yrityksen vuonna 1953, ja pyöritti sitä vielä yksin miehensä kuoleman jälkeen. 80 -vuotiaana hän lopetti toiminnan ja ohjasi kanta-asiakkaansa kollegalle.

Sirpan asenne on ainutlaatuinen. Hän ei valita mistään, puhuu kaikesta positiiviseen sävyyn sekä löytää asioista aina hyvän puolen. Pitkän iän, terävän pään ja hyvän terveyden salaisuus löytyy hänen mukaansa juuri aktiivisena ja positiivisena pysymisestä sekä oikeanlaisesta ravinnosta. Hän käyttää ravinnossaan vain voita, kermaa ja luomutuotteita sekä syö monipuolisesti. Hän ei syö mitään vähärasvaisia tai kovin käsiteltyjä raaka-aineita. Osan kasviksistaan hän kasvattaa itse kasvihuoneessaan.

Soitin Sirpalle hiljattain kuulumisia kysyäkseni ja muistuttaakseni, että meiltä saa pyytää mitä tahansa apua ja soitella, jos tuntuu yksinäiseltä. Kuulemma kuitenkin menee hyvin, vaikka vähäisetkin kontaktit ovat nyt muuttuneet Koronan takia pelkiksi puhelinsoitoiksi. Sirpan naapurit ansaitsevat myös suuren kiitoksen, kun käyvät hänelle kaupassa, jotta Sirpa voi pysytellä kotona. Asenne myös Koronaan oli positiivinen: “Kyllä tästä selvitään ja jos vertaa vaikka sota-aikaan, niin nyt ei ole kuitenkaan puutetta mistään niinkuin silloin. Nyt pysytellään kotona niin kauan kuin tarvitsee”. Hän on iloinen omakotitalostaan ja siitä, että saa puuhastella pihatöissä. Kasvihuoneessa kasvaakin jo tomaatit sekä kukkia.


Tässä vielä meille lähetetty tarina Sirpan Punaisen ristin ystävältä Soinnulta:

“ Ilmoittaisin oman ehdokkaani My Day Spa 12 tarinaan…

Sirpa on pirteä ystäväni ,joka on 88- vuotias yksin omakotitalossa asuva,  leski(veteraani).

Käyn hänen kanssaan viikoittain Jumbossa asioilla, (apteekki, suutari ,Prisma yms.) sekä olen

apuna puutarhatöissä etc. Saunominen omakotitalossaan on hyvin haastavaa, vaikka hän nauttiikin vedestä ja saunomisesta.

Mitään apuja hän ei ole koskaan hakenut, koska ei kuulemma tarvitse..

Haimme  yhdessä hänelle taxi-kuljetuksen asiointi matkoihin, koska liikkuminen on haastavaa. Onneksi saimme, sillä nyt pääsemme liikkumaan paremmin.

Pää hänellä leikkaa kuin partaveitsi!

 Hän rakastaa kylpylöitä ja hoitohierontaa yms. Mutta ei ole enää vuosikymmeniin saanut mitään hemmottelua osakseen. Mielestäni HÄN jos joku on TODELLAKIN ansainnut hemmotteluhoidon kotonaan, jos vain mahdollista.

Pyysin häneltä luvan tähän ja hän oli ikionnellinen ja heltyi kyyneliin…(onnen-)

Kokemus olisi ikimuistoinen sekä ainutlaatuisen ihana… kuulemma.” -Sointu

Sointu laittoi perään viestin että Sirpa oli ikionnellinen ja nipistellyt itseään kun ei ollut uskoa että saa vastaanottaa niin paljon.

Erityinen kiitos Punaiselle Ristille yhteistyöstä ja Ystäväpalvelun järjestämisestä sekä Soinnulle, Sirpan auttamisesta ja seuran pidosta. <3

Yksinäisiä ihmisiä on Suomessa paljon. Pelkkä jutustelu kaupan kassalla tai naapurin kanssa voi merkitä toiselle enemmän kuin voimme arvata. Mikäli Ystäväpalvelu kiinnostaa ja haluat Punaisen ristin ystäväksi, löydät tietoa alla olevasta linkistä:

https://rednet.punainenristi.fi/ystavatoiminta

tai tarvitset sitä itse:

https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/yksinaisyyteen


Laura Lehtinen